tiistai 4. marraskuuta 2014

Pataleipä

Ohje Kotivinkistä


Näistä syntyy pataleipä 

4 dl vehnäjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl suolaa
½ tl kuivahiivaa tai herneen
kokoinen pala tuorehiivaa
3 ½ dl vettä
Lisäksi
rypsiöljyä

Pataleivän ohje

1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.
 
2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sitä, mutta kääntele se palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
 
3. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen, 2–3 litran uunipata ja laita se kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
 
4. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti.
 
Vinkki: Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä leivän myös uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa.



 
Ei mennyt niin kuin strömsöö,
mutta sinne päin.

Seuraavaan yritykseen pitänee tehdä
tupla annos taikinaa
kun patakin on niiiiin iso :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti